رشد اقتصادی، کنترل تورم و ایجاد اشتغال مهم ترین مولفههای اقتصادی در هر کشور است که دولتها نسبت به مدیریت آن در برنامههای کوتاه مدت (سالانه) میان مدت و بلند مدت اهتمام دارند.
افزایش ظرفیتهای تولیدی باعث رشد اقتصادی و ارتقاء درآمد سرانه، بهبود سطح معیشت خانوارها می شود و همچنین تورم موجب افزایش شکاف درآمدی بین طبقات اجتماعی شده و عدالت محوری مستلزم کنترل تورم است.
در این میان توجه به ظرفیتسازی برای تولید و سرمایهگذاری موجب بکارگیری جوانان تحصیل کرده و جمعیت فعال اقتصادی میگردد. یکی از مهمترین ابزارهای دولت در ایفای نقش اقتصادی بودجه سالانه و سیاستهای مالی و پولی است.
از مهمترین سیاست های اولویت دار دولت سیزدهم تغییر ریل سیاستهای مالی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ برای تحقق اهداف محوری در زمینه رشد اقتصادی، ارتقاء بهرهوری، ایجاد اشتغال عدالت محوری، ثبات اقتصادی است.
بطوریکه بودجه ۱۴۰۱ علاوه بر برنامه محور بودن، قابل اندازهگیری، قابل فهم و قابل رصد و کنترل است. از مهمترین سیاست های مالی دولت: انظباط مالی، کنترل هزینه برای کاهش کسری بودجه در راستای کاهش تورم و تعدیل فشار بر اقشار ضعیف و آسیبپذیر است.
شایان ذکر است ایجاد بستر مناسب برای فعالیت بخش خصوصی و افزایش مشارکت عمومی از اهداف محوری لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ میباشد.
از مهمترین برنامه های استراتژیک دولت پرداخت یارانه اقشار کم درآمد، یارانه نان، گندم، دارو، تجهیزات مصرفی پزشکی و نهادهای کشاورزی در لایحه بودجه مورد توجه کامل میباشد.
تشکیل صندوق پیشرفت و عدالت افزایش اختیارات استانها، در راستای تحقق رشد، عدالت محوری، بهبود معشیت از اهداف کلیدی بودجه سال ۱۴۰۱ است.
تاسیس صندوق علوم، تحقیقات و فناوری و تامین منابع مالی برای حمایت از تحقیقات و فناوری در استان ها، برنامهها به بهترین شکل و موثر دنبال میگردد تا سفره مردم بزرگتر و مشکلات معیشتی کمتر شود.
برخی از اهداف لایحه بودجه ۱۴۰۱
اختصاص منابع برای راه اندازی صندوق مسکن محرومین
برنامهریزی برای اجرایی شدن دو میلیون مسکن
تکمیل شبکه ریلی، حمل و نقل در کشور