یکی از باورهای شایع و نادرست در جامعه این است که “روغن دنبه طبیعی است و چربی خون را بالا نمیبرد، ولی روغنهای گیاهی و کارخانهای سرطانزا هستند.” که این یک باور اشتباه است.
به گزارش همدلیزنجان؛ درواقع روغن دنبه به عنوان یک روغن حیوانی بطور عمده حاوی چربیهای اشباع است.مصرف بیش از حد چربیهای اشباع با افزایش سطح کلسترول بد خون، افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و ابتلا به برخی سرطانها و مرگ ناشی از آنها مرتبط هستند.
طبق دستورالعملهای تغذیهای دنیا، مصرف چربیهای اشباع باید محدود شود و کمتر از ۱۰ درصد انرژی دریافتی را تشکیل دهد. روغنهای گیاهی مایع بطور عمده از چربیهای غیر اشباع تشکیل شدهاند و میزان ترانس آنها بسیار کمتر از ۰.۵ است.
چنانچه این روغنها به درستی نگهداری و استفاده شوند و در حد تعادل مصرف شوند، میتوانند برای سلامتی مفید باشند. حتی مصرف برخی از این روغنها مانند روغن زیتون برای پیشگیری از سرطان توصیه شده است.
نکته قابل توجه این است که اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در این روغنها مستعد اکسیده شدن و تشکیل ترکیبات مضر برای سلامتی هستند.
در کارخانجات تولید روغنهای گیاهی، با اضافه کردن مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E، از این فرآیند جلوگیری میشود.
در مورد مصرف خانگی نیز باید از حرارتدهی بیش از حد و طولانی مدت به روغنهای مایع پرهیز کرد، در غیر این صورت چربیهای موجود در این روغنها اکسید شده و ترکیبات سرطانزا تولید میکنند.
دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت