آنکتاد در جدیدترین گزارش خود چشمانداز تجارت در سال آینده میلادی را مبهم توصیف کرد. ارزیابی این نهاد بینالمللی حاکی از این است که تجارت در سال ۲۰۲۲ زیرسایه ۶ ریسک قرار دارد و همین موضوع روند دادوستد کالایی را پر از تردید خواهد کرد.
در این گزارش با اشاره به اختلالهای تجاری ناشی از ویروس کرونا و تداوم آن در سال آینده میلادی، اعلام شده است که عوامل اقتصادی از جمله فشارهای تورمی، نرخ رشدهای پایینتر از انتظارات و نوسانات تقاضا نیز روند تجارت را تحت تاثیر قرار میدهد.
پیشبینیهای جدید کنفرانس توسعه و تجارت مللمتحد (آنکتاد) حکایت از آن دارد که ارزش تجارت کالا و خدمات در سال۲۰۲۱ به رقم ۲۸ تریلیون دلار بالغ خواهد شد که افزایشی ۲۳درصدی نسبت به ۲۰۲۰ و افزایشی ۱۱درصدی نسبت به سطوح پیش از پاندمی کووید-۱۹ را نشان میدهد.
آنکتاد اما در عین حال هشدار داده است که پیشبینی برای سال۲۰۲۲ بسیار نامطمئن و پر از تردید است و چشمانداز تجارت ۲۰۲۲ مبهم است.
به گزارش پایگاه دادههای آنکتاد، در فصل سوم سال ۲۰۲۱ تجارت جهانی احیای قدرتمند خود در پساکرونا را ادامه داد و رکورد فصلی خود را با رقم ۶/ ۵ تریلیون دلار شکست.
بر این اساس اما یک واقعیت در پس ظاهر زیبای این احیای تجارت نهفته است و آن این است که این احیا در سطح کشورها و بخشهای مختلف ناهماهنگ بوده است.
در گزارش آنکتاد دراینباره آمده است: «روند مثبت برای تجارت بینالملل سال۲۰۲۱ عمدتا حاصل احیای قدرتمند تقاضای پس از رفع محدودیتهای کرونا، بستههای محرک اقتصادی و افزایش قیمت کالاها بوده است.»
در گزارش آنکتاد رشد «کمتر از انتظارات» اقتصاد چین بهعنوان یکی از عوامل نااطمینانی برای سال آینده میلادی معرفی شده است.
آنکتاد نوشت: «نرخ رشد پایینتر از انتظارات عمدتا خود را در کاهش روندهای تجارت جهان نشان خواهد داد» و «فشارهای تورمی» نیز اثرات منفی بر اقتصاد کشورها و جریانهای تجارت بینالملل میگذارد.
چشمانداز آنکتاد حکایت از آن دارد که «بسیاری از اقتصادها از جمله اقتصادهای اتحادیه اروپا»، همچنان با اختلالهای ناشی از کووید-۱۹ مواجه خواهند بود و این موضوع بر تقاضای مصرفکنندگان طی سال آینده اثرگذار خواهد بود.
این گزارش همچنین هشدار میدهد که نوسانات شدید و غیرمنتظره تقاضا که در سال۲۰۲۱ رقم خورد و منجر به افزایش استرس بر زنجیره عرضه شد و هزینههای مارپیچی حمل کشتی در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.