متخصص ارتوپدی وجراح شانه با بیان اینکه معمولاً دردهای شانه بیشتر در افراد دیابتی دیده می شود که اصطلاحاً به آن (شانه منجمد) گفته میشود؛ افزود: متاسفانه از عوارض اصلی ارتوپدی بیماران دیابتی شانه منجمد است که در بانوان ۵۰تا۶۰ سال شیوع بیشتری دارد.
بهگزارش همدلیزنجان؛ دکتر ابوالفضل نوری متخصص ارتوپدی وجراح شانه با بیان این مطلب، اظهار کرد: درد شانه علل مختلفی دارد که بر اساس سن رده بندی می شوند، معمولاً زیر ۳۵ سال علل درد شانه از آسیب های تاندومی، ورزشی و آسیب مفصل شانه است و در افراد بالای ۴۵ تا ۵۰ سال علل تخریب مطرح میشود مثل شانه منجمد و آرتروز مفصل شانه و آسیب های تاندومی که بر اساس شرح حال بیمار که ورزشکار و یا کارمند اداری است و در چه سنی قرار دارد و بیماریهای زمینهای دارد تشخیص و علل درد شانه فرق میکند.
وی گفت: معمولاً تمام دردهای شانه اغلب همراه با محدودیت در حرکت هست یعنی در یکی از جهات نمی توانند حرکت کنند یا با درد همراه است ، دردهای شانه که شب تشدید پیدا می کنند معمولاً خطرناک تر و جدی تر است وقتی با استراحت بهبود نیافت باید علل دیگری جستجو کرد و بررسی شود.
این متخصص محل اصلی درد شانه را سر شانه تا آرنج یا بازو و به قفسه سینه می تواند بزند و به پس گردن و پس سر هم می تواند ارجاع داشته باشد.
دکتر نوری در تعریف شانه منجمد گفت:شانه منجمد یعنی شانه یخ زده معمولاً یا بدون علامت است یا علل ثانویه دارد، بدون علت در افرادی دیده میشود که اغلب آنها دیابت یا مشکلات تیروئیدی اعم از کم کاری و پرکاری دارند یا اخیراً جراحی داشته اند.و علل ثانویه به دنبال ضربه پیش می آید که مدت ها پیش به شانه ضربه ای وارد شده و کم کم با گذشت زمان این درد ظاهر می شود، بیماری که سابقه مشخصی از ضربه ندارد، مراجعه کرده با درد شانه که بیشتر شده و محدودیت حرکت پیش رونده پیدا کرده و شکایت دارد که دو ماه پیش دست به پشت می چرخید و الان نمیتوانم هر روز درد و محدودیت حرکت شدیدتر میشود با شرح حال بیمار به این پی میبریم که این فرد بیماری زمینهای دارد که اغلب دیابتی هستند.
وی تصریح کرد: شانه منجمد یعنی مفصل شانه بالاترین دامنه حرکت را بین مفاصل بدن دارد، پایداری ذاتی ندارد علت اینکه بالاترین شیوع در رفتگی های مفاصل بدن در شانه است همین هست یعنی برای اینکه حرکت زیادی داشته باشد خود پایداری استخوانی ندارد و به زور ربات ،کپسول و عضلات و تاندون ها پایدار است. این پایداری در بیمارانی که مشکل شانه منجمد دارند به هر دلیلی این مفصل کوچک و جمع می شود و فضای کوچک تر ایجاد می شود که اصطلاحاً به آن شانه منجمد گفته میشود که در تمام جهات حرکت محدود تر می شود به خصوص در چرخش به عقب
این متخصص با تاکید بر اینکه ورزش و داروهای دیگر هیچ تاثیری در بهبود شانه منجمد ندارد، افزود: این بیماری برای افرادی که می توانند درد را طاقت بیاورند در دوره دو سال تا دوسال و نیم بهبودی حاصل می شود. ولی با روش لیزری نیز امکان بهبودی و رفع درد در کوتاهترین زمان امکان پذیر است .
وی با بیان اینکه درد شانه ای که دچار عارضه شده پس از بهبودی برگشت ندارد افزود: ولی شانه مقابل مستعدین درد می باشد زیرا بیماری و مشکل تیروئید و دیابت همچنان در شخص وجود دارد.
این متخصص ارتوپدی گفت: خونریزی داخل کپسول مفصل شانه درد را بیشتر میکند این اشتباه توسط برخی از همکاران و پزشکان عمومی محترم صورت میگیرد که تشویق به حرکت بیشتر دادن و یا فیزیوتراپی برای افزایش دادن دامنه حرکت میکنند که این فشار باعث می شود درد بیشتر شود .
وی با تاکید بر اینکه این عارضه در مردان کمتر دیده می شود افزود: بیماری شانه منجمدنگرانکننده نیست و از شروع بیماری تا بهبودی که بین دو سال تا دو سال و نیم طول می کشد فقط در کیفیت زندگی تاثیر می گذارد. و هیچ مشکلی برای مهره های گردن و سایر اعضای بدن ایجاد نمیکند، تنها به دلیل محدودیت حرکت در شانه ها، درد و فشار در مچ و انگشتان بیشتر میشود ولی جدی نیست فقط درد است که با بهبودی در شانه این هم برطرف میشود.
دکتر نوری تصریح کرد: بیماری شانه منجمد ارثی نیست ولی علل زمینه ای می تواند ارثی باشد .