رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان با بیان اینکه مشکل رفع تعهد ارزی صادرکنندگان زنجانی پابرجاست، گفت: در حوزه رفع تعهدات ارزی بسیاری از مشکلات در کشور برطرف شده اما متاسفانه یک مشکل که مختص استان زنجان است، همچنان پابرجا بوده و باتوجه به اینکه این مشکل به مسئولان منتقل شده اما برطرف نشده است.
مهدی رنگ رونا در گفتوگو با همدلیزنجان؛ با بیان اینکه در حوزه صادرات از آخرین فرودین ۹۷ به دلیل تنش ها و مسائول ارزی در کشور، صادرکنندگان ملزم شدند نسبت به برگشت ارزهای صادراتی خود با توجه به شرایط دستورالعمل های دولت اقدام کنند، اظهار کرد: این موضوع تا اواخر سال ۹۷ با دستورالعمل های مختلفی مواجه شد و یک سردرگمی و ایجاد مشکل در عودت ارزهای صادراتی را در کشور شاهد بودیم.
وی با اشاره به اینکه از سال ۹۸ به مرور دستورالعمل ها اصلاح شد و برخی نگرانی ها و مشکلات کاهش یافت، افزود: اواخر سال ۹۸ و سال ۹۹ بازار متشکل ارزی، سامانه نیما و… ایجاد شدند و به مرور مسائل مربوط به برگشت ارز صادرکنندگان که متعهد بر برگشت آن بودند، رویکرد سیستمی به خود گرفت. امروز سال ۱۴۰۱، صادرکننده تکلیف خود را در خصوص بازگشت ارز می دانند و این شرایط بیش از دو سال به طول انجامید. تا شرایط فعلی به صورت مناسب محقق شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان با بیان اینکه صادرکنندگان وضعیت و مشکلات خود را از طریق مراجع مختلف اطلاع رسانی کردند تا مشکلات برطرف و رویه ها اصلاح شد، تاکید کرد: با برطرف شدن بخش مهمی از مشکلات به شرایط فعلی رسیدیم که صادرکنندگان ملزم هستند بعد از صادرات طی ۴ ماه نسبت به عودت ارز صادراتی اقدام کنند و برای این مهم روش های مختلفی در نظر گرفته شده است.
وی وبا اشاره به اینکه صادرکنندگان در سال های گذشته مشکلات زیادی را پشت سرگذاشتند، اظهار کرد: بسیاری از صادرکنندگان به عنوان متعهدین ارزی شناخته شدند و حتی در محاکمه قضایی برای آن ها پرونده ایجاد شد و این در شریاطی بود که کشور در شرایط تحریم بود. ننقل و انتقال پول با محدودیت و مشکلات انجام می شد. دولت در این چند سال با درک این موضوع که بخش خصوصی در نقل و انتقال دچار مشکل است روش های مختلفی را تببین کرد و چند سال زمان برد تا نقطه کنونی برسیم. خوشبختانه امروز در شرایط و به نقطه آرامش قرار داریم.
رنگ رونا با بیان اینکه یک بخش از صادرات استان زنجان در حوزه رفع تعهدات ارزی دچار چالش است، افزود: در حوزه صادرات فلزات رنگین و مشخصا حوزه سرب و روی استان زنجان این مشکل برطرف نشده است. در این حوزه مواد اولیه وارد می شود و صادرکنندگان به صورت تهاتری با مشتریان خارج از کشور برای ورود مواد اولیه اقدام می کنند. بعد از اینکه صادرکنندگان مواد اولیه را به مواد مصرفی تبدیل می کنند، آن را بر می گردانند که در واقع یک تهاتر کالایی انجام می شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان زنجان با اشاره به اینکه بعد از چهار سال همچنان در این حوزه دچار مشکل هستی، تاکید کرد: جلسات مختلف و مکاتبات مختلف داشتیم. در این حوزه دستورلعمل واضح و شفافی ارائه نشده و اقدام خاصی صورت نگرفته است. فعالان این حوزه به عنوان متعهدین ارزی شناخته می شوند در حالی که تبادل مالی اتفاق نیوفتاده و این درست نیست. امیدواریم این شرایط به زودی مرتع شود.
وی با بیان اینکه در راس این مسئله بانک مرکزی قرار دارد، خاطرنشان کرد: با گمرک ایران، سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی جلسات مختلفی داشتیم و به مسئولان استانی و نمایندگان مجلس نیز موضوع مطرح شده است.
رنگ رونا تاکید کرد: این موضوع موجب شده تا تبعات و مشکلات گریبان فعالان این حوزه را بگیرد. ضمانت نامه بانکی آن ها قفل می شود. از معافیت مالیاتی محروم می شوند و به آن ها شامل نمی شود در حالی که صادرات از هرگونه مالیات معاف است. همچنین از ارز صادراتی و عودت ارزش افزوده کالای صادراتی دچار مشکل هستند چون دولت تحقق این موارد را بر رفع تعهد ارزی الزام کرده است.