در سالهای اخیر روند گرمشدن کره زمین ادامه داشته و اخیرا اثرات این روند مشهودتر و هولناکتر شده است؛ زیرا شاهد افزایش موارد حوادث اقلیمی نظیر سیل، خشکسالی، آتشسوزی و… هستیم.
در گزارش وضعیت اقلیمی اروپا که با همکاری اتحادیه اروپا تهیه میشود، هشدار داده شده که همزمان با ادامه پیدا کردن روند گرمشدن، رویدادهای اقلیمی نظیر سیل، خشکسالی و آتشسوزی بر جامعه، اقتصادها و اکوسیستمها اثر میگذارد و این اثرگذاری بهسرعت در حال افزایش است.
بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۱ دمای هوا در اروپا به طور متوسط هر دهه ۵/ ۰درجه سانتیگراد افزایش یافته است. این عامل اثراتی در بر داشته است: ضخامت یخهای کوه آلپ بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۲۱ سیمتر کمتر شده است. یخهای گرینلند نیز ذوب شدهاند و در نتیجه سطح آب دریاها بالا آمده است. تابستان سال گذشته برای نخستین بار باران در بالاترین ارتفاع گرینلند بارید.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی میگوید: «اروپا تصویری زنده از فرآیند گرمشدن زمین است و به ما یادآوری میکند که حتی آمادهترین جوامع از اثرات گرمشدن جهان مصون نیستند. در سالجاری مانند سال قبل در مناطق وسیعی از اروپا موج شدید گرما و خشکسالی رخ داده و شاهد آتشسوزیهای گسترده بودهایم. سال پیش سیلهای استثنایی به از میان رفتن جان انسانها و تخریب زیرساختها منجر شد.»
در بخش دیگری از گزارش یادشده آمده است، این روند به احتمال زیاد ادامه پیدا خواهد کرد و مسلما موارد حوادث اقلیمی نظیر سیل و آتشسوزی بیشتر خواهد شد. همچنین پیشبینی شده است که دمای هوا در تمامی مناطق اروپا به میزان بیش از متوسط جهان بالا خواهد رفت. همزمان با افزایش دمای کرهزمین به میزان ۵/ ۱درجه سانتیگراد بالاتر از قبل از صنعتی شدن دنیا، رویدادهای اقلیمی بیشتر خواهد شد و به احتمال زیاد، کاهش بارندگیها به خشکسالیهای فراگیر و شدیدتری منجر میشود.
گرمشدن سریعتر اروپا نسبت به دیگر مناطق جهان دلایلی دارد. برای مثال، درصد زمین در اروپا بالاست و زمین سریعتر از دریا گرم میشود. قطب شمال و به طور کلی مناطق شمالی کره زمین مناطقی از جهان هستند که سریعتر گرم میشوند و بخش بزرگی از اروپا در مناطق شمالی کرهزمین قرار دارد.
کشورهای اروپایی در مسیر کاستن از انتشار گازهای گلخانهای تلاش کردهاند و تا اندازه زیادی موفق بودهاند؛ اما نجات کرهزمین به اقدام هماهنگ و موثر تمامی کشورها نیاز دارد.
دنیای اقتصاد