کارشناس تولید پراکنده، انرژی های نو و جلب مشارکت شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان و مجری توسعه نیروگاه های خورشیدی استان زنجان گفت: احداث نیروگاههای تجدیدپذیر بهویژه خورشید و باد جمعاً به ظرفیت ۳۵۰۰ مگاوات تا اوج بار سال ۱۴۰۴ در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.
به گزارش همدلیزنجان؛ امیرمسعودمحقق با اشاره به مگاپروژه احداث و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، از ۱۴ مگاپروژه تدوین و ابلاغ شده وزارت نیرو برای کاهش ناترازی تولید و مصرف انرژی در پیک بار سال ۱۴۰۴، اظهار کرد: استان زنجان در زمره استانهای مستعد و با پتاسیل بالا برای استفاده از انرژی خورشیدی به شمار می رود و به دلیل اینکه دارای روزهای آفتابی خوب و کم ابر و دمای متعادل است که از فاکتورهای مهم در افزایش راندمان نیروگاههای خورشیدی شمرده میشود.
وی با بیان اینکه در صورت نصب یک کیلوات سامانه خورشیدی در استان زنجان، میتوان بطور متوسط ۱۸۰۰ کیلوات ساعت انرژی برق در طول سال تولید کرد، تصریح کرد: استان زنجان با بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در طول سال، عرض جغرافیایی مناسب و آب و هوای مطبوع یکی از بهترین مناطق در سطح کشور برای سرمایه گذاری در توسعه انرژی خورشیدی است.
محقق افزود: خوشبختانه در سال های اخیر جهش قابل ملاحظهای در توسعه نیروگاههای خورشیدی در سطح استان رخ داده است و احداث نیروگاههای تجدیدپذیر بویژه خورشید و باد جمعاً به ظرفیت ۳۵۰۰ مگاوات تا اوج بار سال ۱۴۰۴ در دستور کار قرار دارد.
احداث بیش از ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک در قالب طرح جهاد روشناییمجری توسعه نیروگاههای خورشیدی استان زنجان با بیان اینکه به منظور توسعه انرژی خورشیدی چهار جامعه هدف حمایتی، صنایع، کشاورزی و ادارات در استان زنجان شناسایی شده است، تشریح کرد: هدف از طرح حمایتی که به عنوان جهاد روشنایی نیز شناخته می شود، خانوادههای تحت حمایت است تا علاوه بر کمک به تامین برق و کاهش ناترازی، درآمد پایداری برای خانواده های تحت حمایت ایجاد شود.
محقق ادامه داد: احداث بیش از ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک در قالب طرح جهاد روشنایی، توجه به توسعه انرژی تجدیدپذیر را به دورترین نقاط استان برده است.
صنایع استان، پیشران در توسعه نیروگاههای خورشیدی
مجری توسعه نیروگاههایخورشیدیاستانزنجان، با بیان اینکه پیشران توسعه نیروگاههای خورشیدی در استان زنجان توجه بیش از پیش به ظرفیت صنایع است، اذعان کرد: بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان، صنایع با مصرف بیش از یک مگاوات از ابتدای سال ۱۴۰۳ موظفند سالانه معادل ۱درصد از برق مصرفی مورد نیاز خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند و در پایان سال پنجم، این عدد را حداقل به ۵ درصد برسانند.
محقق با اشاره به اینکه احداث نیروگاه تجدیدپذیر در شهرکهای صنعتی و شهرکهای تخصصی خورشیدی دو طرح مطرح مرتبط با صنایع هستند، تصریح کرد: ظرفیت فعلی نیروگاههای خورشیدی صنایع در استان زنجان ۲۵۰ کیلووات است و در حال حاضر یک نیروگاه خورشیدی در شهرک صنعتی افق ابهر به ظرفیت ۳ مگاوات و یک نیروگاه خورشیدی دیگر در شهرک صنعتی ماهنشان به ظرفیت ۴۰۰ کیلووات در دست احداث است.
وی افزود: شهرک صنعتی شهید شهریاری زنجان و شهرک صنعتی افق ابهر به عنوان دو قطب ویژه نیروگاه خورشیدی در شهرک های صنعتی استان هدف گذاری شده و تاکنون بالغ بر ۳۰ متقاضی برای احداث بیش از ۱۲ مگاوات نیروگاه خورشیدی در این شهرک اقدام کردهاند.
محقق با بیان اینکه به منظور کاهش هزینههای سرمایه گذاری در احداث نیروگاههای خورشیدی و تسهیل در روند احداث آنها، ایجاد شهرکهای تخصصی خورشیدی در دستور کار دولت قرار گرفته، تشریح کرد: سرمایه گذاران بخش خصوصی می توانند نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی تا سقف۳ مگاوات در شهرک تخصصی خورشیدی اقدام کنند.
تلاش در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به منظور تامین برق چاههای کشاورزی
کارشناس تولید پراکنده، انرژی های نو و جلب مشارکت شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان با بیان اینکه بخش کشاورزی حوزهای است که ظرفیت آن در سطح کشور و استان مورد غفلت واقع شده و نیاز به اقدام فوری و همه جانبه در معرفی جاذبههای این حوزه است، یادآور شد: استان زنجان بیش از ۶۵۰۰ حلقه چاه کشاورزی کنترل پذیر (مجهز به لوازم اندازه گیری هوشمند) دارد که با مصرفی حدود ۱۰۰ مگاوات، ۲۰ درصد از بار مصرفی استان را شامل میشود .
وی متذکر شد: تلاش در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به منظور تامین برق چاههای کشاورزی یکی از مهم ترین اولویتهای شرکت توزیع برق استان در توسعه ظرفیت تولید تجدید در بخش کشاورزی است.
محقق ادامه داد: ایجاد تعاونی روستایی و درآمد پایدار برای کشاورزان، توانمندسازی ساکنین مناطق محروم، فعالسازی متخصصین در روستاها و فرهنگ سازی توسعه انرژی پاک توسعه کشاورزی مکانیزه از اهداف جانبی طرح توسعه نیروگاههای خورشیدی در بخش کشاورزی هستند.
وی با بیان اینکه ظرفیت فعلی نیروگاههای خورشیدی در استان زنجان در بخش کشاورزی۲۲۰ کیلووات است، عنوان کرد: نیروگاه ۱۰۰کیلوواتی در گلخانه دوسران واقع در منطقه قره پشتلو زنجان یکی از نیروگاههای خورشیدی شاخص در بخش کشاورزی است که فاز توسعه آن تا ۲۵۰ کیلووات توسط سرمایه گذار مربوطه در دست اقدام است.
بیش از ۸ اداره و سازمان دولتی برای احداث بیش ۱۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی در سال جاری اعلام آمادگی کردند
مجری توسعه نیروگاههای خورشیدی استان زنجان در ادامه در خصوص توسعه انرژی در ادارات و سازمان های دولتی به مصوبه شورای عالی انرژی کشور اشاره کرد و گفت: کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون خدمات کشوری از ابتدای سال ۱۴۰۳ باید سالانه حداقل ۵ درصد از برق مصرفی خود را از انرژیهای تجدید پذیر تامین کنند و این میزان را طی ۴سال به حداقل ۲۰درصد افزایش دهند.
محقق اضافه کرد: در مجموع ظرفیت نیروگاههای خورشیدی در حال بهرهبرداری در بخش ادارات و نهادهای دولتی استان زنجان در حال حاضر بالغ بر ۴۵۰ کیلووات است.
وی با بیان اینکه با هدف توسعه نیروگاههای خورشیدی در ادارات و نهادهای دولتی استان زنجان در شهریور ماه سال ۱۴۰۳ ، جهت ایفای تعهد مربوطه از این سازمان ها دعوت به عمل آمده است، اذعان کرد: حدود ۸ اداره و سازمان دولتی برای احداث بیش ۱۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی در سال جاری اعلام آمادگی کردند.
کارشناس تولید پراکنده، انرژی های نو و جلب مشارکت خاطرنشان کرد: تشکیل کارگروه ویژه توسعه تجدیدپذیر به ریاست استاندار زنجان با هدف تسهیل گری در امور واگذاری زمین، تسریع در صدور مجوزهای مربوطه، جلب مشارکت و رفع موانع موجود با حضور مؤثر سازمان صمت، بسیج سازندگی استان، بانک های عامل، سازمان برنامه و بودجه، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست و منابع طبیعی استان از الزامات و اولویت های توسعه انرژی های تجدید پذیر در استان است.
گفتنی است براساس این گزارش تا اوج بار سال ۱۴۰۴ بیش از ۷مگاوات به ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر استانزنجان افزوده خواهد شد و مجموع ظرفیت تجدید پذیر استان به بیش از ۱۶ مگاوات خواهد رسید.