بررسی قیمت اقلام منتخب نشان میدهد در آذرماه ۱۳۹۹، متوسط اقلام برنج ایرانی درجه یک، برنج خارجی درجه یک، مرغ ماشینی، شیر پاستوریزه، ماست پاستوریزه، پنیر ایرانی پاستوریزه، تخممرغ ماشینی، کره پاستوریزه، روغن مایع، چای خارجی بستهای، قند، شکر، عدس، لوبیاچیتی و حتی موز، پرتقال، گوجهفرنگی و خیار فراتر از حد بحرانی قیمتها قرار داشتهاند.
به عبارت دیگر متوسط قیمت این اقلام در آذر ماه نشان میدهد قیمت این اقلام از کنترل خارج شده است و این امر منجر به ایجاد جهش تورمی خواهد شد. حد بحرانی بر اساس افزایش ماهانه حداکثر ۲ درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته میشود که برای یک دوره یک ساله ۲۴ درصد خواهد بود.
در گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت رفاه آمده است که در این شرایط اتخاذ تصمیمات سریع و اقدام فوری و حتی مداخله مستقیم در بازار برای کاهش قیمتها ضروری است.
در میان اقلامی که تغییرات قیمتی آنها در محدوده بحرانی قرار دارد، خیار با رقم ۵/ ۱۹درصد بالاترین تورم ماهانه را ثبت کرده است. در میان کالاهای بحرانی تورم ماهانه ۵کالا بیش از ۱۰ واحد ثبت شده است.
موز (۲/ ۱۵درصد)، شیر پاستوریزه (۴/ ۱۴درصد)، روغن مایع (۷/ ۱۳ درصد) و مرغماشینی (۷/ ۱۲ درصد) پس از خیار دارای بالاترین تورم ماهانه آذر در این گروه بودهاند. از طرفی تورم ماهانه گوجهفرنگی منفی ۹/ ۱۹درصد ثبتشده بود که پایینترین تورم خوراکیها در آذر ماه بوده است.