برای توسعه استان زنجان نیازمند نگاه جامع به تمام مولفه ها و شاخص های توسعه هستیم. برنامههای اجرایی آمایش استان زنجان از نظام سکونتگاهی و توزیع فضایی جمعیت تا برنامه های توسعه ای هر کدام از بخش ها به تفکیک مناطق هدف گذاری شده است.
به گزارش همدلیزنجان؛ برنامه تاب آوری و توانمندسازی چند وجهی قلمروها(شهرستانها،شهرها و روستاها)، برنامه تعادل بخشی فضایی سکونتگاه ها و برنامه ساماندهی کالبدی- فضایی سکونتگاهها(شهری،روستایی) در سند آمایش استان ارائه شده است.
استان زنجان در حوزه صنعت و معدن بایدبرنامه ایجاد، توسعه، تجهیز و تکمیل زیرساخت ها، فضاها و تسهیلات مرتبط با صنایع را ایجاد کند. در کنار آن باید برنامه توسعه، تکمیل و تجهیز زنجیره ها، خوشه ها، تعاونی ها و واحدهای فعال و نیمه فعال صنعتی نیز برنامه ریزی شود.
حوزه صنعت و معدن استان زنجان نیازمند برنامه ارتقای بهره وری صنایع (مصرف بهینه آب و …) است و همچنین اصلاح و بهبود نظام توزیع باید در این حوزه صورت گیرد.
زنجان نیازمند ارتقای بهره وری معادن(شناسایی قابلیت های معدنی جدید، جذب فناوری های نوین و …) است. موضوع مهم تر اینکه حفاظت و صیانت از محیط زیست و کاهش آلودگی ها منتج از فعالیت های صنعتی و معدنی باید مورد توجه قرار گیرد.
ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و حمایت از فعال سازی معادن کوچک مقیاس باید مورد برنامه ریزی قرار گیرد. حوزه بازرگانی نیز باید با حمایت از تسهیل و توسعه تجارت داخلی و خارجی و تنظیم قواینن و مقررات موردنیاز برنامه ریزی کند.
توسعه، تجهیز و تکمیل زیرساخت های مرتبط با بازرگانی (زیربناهای بازرگانی، قطب ها، کریدورها و …) باید در استان زنجان صورت گیرد. توسعه و تکمیل ساختارها، خوشه ها، زنجیره ها و شبکه های بازرگانی در کنار تدوین طرح ها، برنامه ها و راه اندازی مراکز تحقیقاتی مرتبط با بازرگانی در استان زنجان باید محقق شود. همچنین برنامه توسعه و گسترش تجارب مدرن و تجارت الکترونیک و فراهم سازی زیرساخت ها و تسهیلات مرتبط باید مورد توجه باشد.
گردشگری در استان زنجان
حوزه گردشگری به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصادی استان باید برنامه توسعه زیرساختها و تأسیسات و خدمات مرتبط با گردشگری را در دستور کار قرار دهد. همچنین برنامه توسعه گردشگری طبیعی، توسعه گردشگری مذهبی، فرهنگی و تاریخی، توسعه گردشگری روستایی و عشایری و توسعه گردشگری سلامت دنبال شود.
در همین حوزه برای بافت های تاریخی حفظ، مرمت و نوسازی بافت های باارزش تاریخی باید انجام شود. برنامه بازاریابی و تبلیغات جاذبهها و فعالیتهای گردشگری، حفظ و احیای میراث فرهنگی و تاریخی، توسعه و ساماندهی صنایع دستی و حمایت از تولید و صادرات صنایع دستی برنامه ریزی شود.
حوزه حمل و نقل برای استان زنجان اهمیت زیادی دارد برای تحقق اهداف مهمی همچون تبدیل زنجان به مرکز لجستیک و آمادی کشور که از اینرو باید به آن دقت شود. توسعه حمل و نقل چند وجهی باید در دستور کار قرار گیرد و توسعه خدمات لجستیکی حمل و نقل و ارتقای ایمنی حمل و نقل محقق شود.
توسعه و تجهیز حمل و نقل جاده ای، تجاری سازی زیر ساخت های حمل و نقل جاده ای، هوشمندسازی حمل و نقل کالا و مسافر، توسعه و تجهیز حمل و نقل جاده ای و توسعه و تجهیز حمل و نقل ریلی باید محقق شود. تجاری سازی زیر ساخت های حمل و نقل هوایی و سیاستگذاری توسعه زیر ساخت های حمل و نقل و تهیه برنامه های حمل و نقل باید برنامه ریزی شود.
کشاورزی و امنیت غذایی
در حوزه کشاورزی باید بهرهوری و بهینهسازی تولید محصولات باغی در کنار بهرهوری و بهینهسازی تولید محصولات زراعی مورد توجه جدی باشد. در این بخش بهبود بهرهوری آب و اصلاح الگوی کشت و بهینهسازی بهرهبرداری تولید و فرآوری آبزیان باید انجام شود.
توسعه پرورش زنبورداری، توسعه پرورش دام و طیور، توسعه کشت و فرآوری گیاهان دارویی، توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و توسعه کشت گلخانهای در حوزه کشاورزی استان زنجان باید برنامه ریزی شود.
مدیریت صادرات محصولات کشاورزی، توسعه و توانمندسازی تعاونی ها،تشکل های و بهرهبرداران کشاورزی و هوشمند سازی و توسعه کشاورزی دانشبنیان نیز جزو برنامه های توسعه ای این بخش هستند.
آب
- برنامه تأمین آب از منابع متعارف و نامتعارف
- برنامه مدیریت حوضه آبریز و دشت ها
- برنامه مدیریت تقاضا آب
- برنامه بهسازی و توسعه تأسیسات آب و فاضلاب و بازچرخانی آب
- برنامه ارائه خدمات آب شرب و بهداشتی شهری و روستایی
محیط زیست و منابع طبیعی
- برنامه احیاء و بهره برداری پایدار از مراتع و جنگلها
- برنامه آبخیزداری و آبخوانداری
- برنامه حفاظت خاک
- برنامه مدیریت و یازیافت پسماند
- حفاظت و احیاء زیست بوم های خشکی
- برنامه پایش و مدیریت کاهش آلاینده ها
- تحقیق و توسعه در امور محیط زیست
انرژی
- برنامه توسعه انرژی های نوین و تجدیدپذیر
- بهسازی، نوسازی و نظارت بر شبکههای انتقال و توزیع انرژی
فرهنگ و هنر
- برنامه توسعه زیرساختها و تجهیز فضاهای فرهنگی – هنری
- برنامه توسعه تولیدات و خدمات فرهنگی
تربیت بدنی
- برنامه توسعه خدمات و تجهیز فضاهای ورزشی
آموزش، علم و فناوری
- برنامه توسعه و ساماندهی زیرساختهای آموزش و پرورش
- ماموریت گرایی (محوری) دانشگاهها با مزیت های استانی
- برنامه توسعه و انطباق فعالیت های دانش بنیان با مزیت سنجی منطقه ای
- برنامه ساماندهی مراکز و موسسات آموزش عالی
بهداشت و درمان
- برنامه توسعه خدمات بهداشتی – درمانی
- برنامه توسعه زیرساختهای بهداشتی- درمانی
- برنامه ایجاد، توسعه و تجهیز بیمارستانهای تخصصی و فوق تخصصی
سرمایه اجتماعی
- برنامه کنترل آسیبهای اجتماعی
- برنامه توسعه و ساماندهی اشتغال
- برنامه توسعه مشارکت، تعهد و اعتماد اجتماعی
- برنامه توسعه و ارتقای سطح خدمات فرهنگی- اجتماعی
- توسعه منابع انسانی و توانمندسازی اقشار آسیبپذیر
دفاعی، امنیتی و پدافند غیر عامل
- برنامه ایجاد، توسعه، تکمیل و تجهیز زیرساختها، امکانات و تسهیلات مرتبط با مدیریت بحران
- برنامه هدایت، راهبری، شناسایی، پایش، مصونسازی و کاهشِ آسیبپذیری زیرساختها و کانونهای جمعیت و فعالیت (از طریق رعایت اصول، الزامات و ملاحظات دفاعی، امنیتی و پدافندغیرعامل)
- برنامه جامع پدافند غیرعامل و مدیریت بحران
- برنامه توسعه زیرساختهای لازم مدیریت بحران (متناسب با نقش استان در پشتیبانی از استانهای مجاور در مواقع بحران)
- برنامه خروج تدریجی مراکز خطرزای غیرشهری از نقاط مسکونی
- برنامه اِشراف، صیانت، مقابله، تحلیل و بررسی، معماری و مهندسی و همافزایی اطلّاعاتی و امنیتی در مسائل و اهداف راهبردی وزارت اطلاعات در محیط امنیت ملی
اقتصاد و سرمایه گذاری
- برنامه بهبود فضای کسب و کار
- برنامه تسهیل و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی و جلب مشارکت ها
- برنامه توسعه کارآفرینی
- برنامه توسعه زیرساختهای صادراتی
تمامی دستگاههای اجرایی ملی و استانی مکلف به رعایت مفاد این سند میباشند.