الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان در سخنرانی تلویزیونی برای مردم پس از امضای توافقنامه صلح با ولادیمیر پوتین همتای روس خود گفت: «امروز به جنگ در قرهباغ میان آذربایجان و ارمنستان پایان دادیم.»
به گزارش “همدلیزنجان”؛ به نقل از آناتولی، رئیس جمهور آذربایجان با تاکید بر “پیروزی” کشورش در جنگ قرهباغ، درباره مفاد توافق صورت گرفته اظهار داشت: «از ۱۰ اکتبر ساعت ۰۰:۰۰ آتشبس کامل در قرهباغ کوهستانی اعلام میشود.»
علیاف با اعلام اینکه این توافقنامه به معنای “شکست” ارمنستان است، افزود: «کنترل استان آغدام از ۲۰ نوامبر به آذربایجان واگذار خواهد شد.»
وی با بیان اینکه بر اساس توافق صورت گرفته، “استان کلبجر تا ۱۵ نوامبر و لاچین تا اول دسامبر به آذربایجان پس داده خواهد شد”، ادامه داد: «تمامی آوارگان رانده شده قرهباغ و مناطق اطراف به وطن خود باز خواهند گشت.»
رئیس جمهور آذربایجان گفت: «دولت ارمنستان، آزادی و امنیت حمل و نقل میان جمهوری خودمختار نخجوان و جمهوری آذربایجان را تامین خواهد کرد.»
علیاف با تاکید بر ایجاد ساز و کاری برای حفظ صلح در قره باغ “با مشارکت ترکیه و روسیه”، عنوان داشت: «نیروی حافظ صلح روسیه به مدت ۵ سال در قرهباغ کوهستانی حضور خواهند داشت، در صورت عدم اعتراض طرفین حضور نیروهای حافظ صلح قابل تمدید خواهد بود.»
علیاف تاکید کرد: در این توافق، ایجاد نیروی حافظ صلح مشترک از سوی ترکیه و روسیه پیشبینی شده است. ساز و کار جدیدی برای مسائل منطقه طراحی شده است
علیاف ادامه داد: نیروی حافظ صلح روسیه شامل ۱۹۶۰ نظامی روسیه با سلاح های سبک و ۹۰ دستگاه نفربر زرهی در خط تماس قرهباغ و گذرگاه لاچین مستقر خواهند شد
وی با بیان اینکه، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان نه با خواست و میل خود، بلکه به دلیل “مشت آهنین” آذربایجان مجبور به امضای این توافق شده است، افزود: «آزادسازی نزدیک به ۳۰۰ منطقه مسکونی از ۲۷ سپتامبر تاکنون، کمر ارتش ارمنستان را شکست.»
متن توافقنامه صلح آذربایجان و ارمنستان با وساطت روسیه برای پایان جنگ قره باغ
“ما ، الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان ، نیکول پاشینیان، نخست وزیر جمهوری ارمنستان و ولادمیر پوتین، رئیس جمهور فدراسیون روسیه موارد زیر را اعلام میکنیم:
۱. آتش بس کامل همه درگیری ها در منطقه درگیری قره باغ از ساعت ۰۰:۰۰ به وقت مسکو در تاریخ ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ اعلام می شود.
جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان ، از این پس طرفین نامیده می شوند ، در مواضع خود متوقف می شوند.
۲. منطقه آقدام و سرزمینهایی که ارتش ارمنستان در منطقه قازاخ جمهوری آذربایجان در اختیار دارد ، تا ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۰ به ارتش آذربایجان بازگردانده می شود.
۳- در امتداد خط تماس در قره باغ و در امتداد دالان لاچین ، یک گروه صلحبان فدراسیون روسیه به استعداد ۱۹۶۰ نفر پرسنل نظامی با سلاح کم ، ۹۰ نفر نفر زره پوش ، ۳۸۰ واحد خودرو و تجهیزات ویژه مستقر خواهد شد.
۴- نیروهای حافظ صلح فدراسیون روسیه به موازات عقب نشینی نیروهای مسلح ارمنستان مستقر می شود. مدت اقامت نیروهای حفاظت از صلح فدراسیون روسیه ۵ سال با تمدید خودکار برای دوره های ۵ ساله بعدی است ، در صورتی که هیچ یک از طرفین، ۶ ماه قبل از انقضا این مدت قصد خود را برای خاتمه استفاده از این ماده اعلام نکرده باشد.
۵- به منظور افزایش اثربخشی کنترل بر اجرای توافق نامه ها توسط طرف های درگیر ، یک مرکز حافظ صلح برای کنترل آتش بس مستقر خواهد شد.
۶. جمهوری ارمنستان ضمن پشت سر گذاشتن کریدور لاچین (عرض ۵ کیلومتر) ، منطقه کلبجر را تا ۱۵ نوامبر ۲۰۲۰ و منطقه لاچین را تا اول دسامبر ۲۰۲۰ به جمهوری آذربایجان باز خواهد گرداند ، که اتصال قره باغ با ارمنستان را تضمین میکند و در عین حال شهر شوشی را تحت تأثیر قرار نخواهد داد.
با توافق طرفین ، در سه سال آینده ، برنامه ای برای ساخت یک مسیر جدید ترافیکی در امتداد دالان لاچین ، با ارائه ارتباط بین استپاناکرت و ارمنستان ، با انتقال مجدد متعاقب نیروهای حافظ صلح روسیه برای محافظت از این مسیر ، تعیین می شود.
جمهوری آذربایجان ایمنی تردد در طول راهرو لاچین از شهروندان ، وسایل نقلیه و کالاها را در هر دو جهت تضمین می کند.
۷. آوارگان و پناهندگان داخلی در حال بازگشت به خاک قره باغ و مناطق مجاور تحت کنترل دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان هستند.
۸- تبادل اسرای جنگی و سایر اشخاص بازداشت شده و اجساد کشته شدگان انجام می شود.
۹. کلیه ارتباطات اقتصادی و حمل و نقل در منطقه مسدود نخواهد شد. جمهوری ارمنستان به منظور سازماندهی حرکت بدون مانع شهروندان ، وسایل نقلیه و کالاها در هر دو جهت ، ارتباطات حمل و نقل بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را فراهم می کند. کنترل ارتباطات حمل و نقل توسط ارگان های خدمات مرزی FSB روسیه انجام می شود.
با توافق طرفین ، ساخت ارتباطات حمل و نقل جدیدی که جمهوری خودمختار نخجوان را با مناطق غربی آذربایجان پیوند می دهد ، فراهم می شود. “/ایرانتایمز
asriran.com
@MyAsriran