آقای میانجی؛ خدا‌ را‌ شکر که آلایندگی «روی» انتخاباتی شد که به آن واکنش نشان دادید!

امروز به همت مدیران صنعتی استان زنجان و ظاهرا در راستای دغدغه مردم زنجان یک تور صنعتی برگزار شد که در آن سیروس میانجی که وی را یک فعال سیاسی در اذهان عمومی می شناسیم که البته سابقه فعالیت حوزه صنعتی در حوزه سرب و روی نیز دارد، به برخی سوالات و دغدغه ها در خصوص مطالباتی که مردم زنجان برای جابجایی شهرک تخصصی روی دارند، پاسخ می دهد.

به گزارش همدلی‌زنجان؛ وی در بخشی از سخنان خود به حجم سرمایه گذاری صنعتی، میزان اشتغال و برخی شاخص های کسب و کار در این شهرک تخصصی اشاره می کند. سپس می گوید که جانمایی و وضعیت فعلی آن با هر نحو با مسئولیت مدیران دولتی بوده است. در بخشی از سخنان خود مدعی می شود این مطالبات سیاسی و یک بازی انتخاباتی است..!

سیروس میانجی، مدیرکل صنعت و معدن و تجارت استان زنجان در دولت نهم و رئیس اسبق دانشگاه امام حسین(ع) زنجان که در یکی از دوره های انتخابات مجلس از حوزه زنجان و طارم برای ورودبه مجلس ناکام مانده است. وی در عرصه سیاسی استان زنجان شخصیت پرنفوذی در طیف اصلگرایان است و تصویری که فعالان سیاسی و اجتماعی از وی دارند غالبا سیاسی است تا اقتصادی و مناصب و فعالیت های اقتصادیش نیز به واسطه همین نفوذ سیاسی بوده است.

اینکه در تور صنعتی مدیران دولتی چرا باید وی در خصوص دغدغه های مردمی برای جابجایی شهرک تخصصی روی اظهارنظر کند جای سوال است. با فرض اینکه برنامه ریزان این سناریو نیت صادقانه ای داشته اند باید گفت که با فرض اینکه سخنان میانجی در خصوص بازی انتخاباتی بودن جابجایی شهرک روی درست باشد، باید گفت که خوب است در آستانه انتخابات یا بهتر بگوییم از ترس انتخابات! مسئولان دولتی مجبور به پاسخگویی می شوند باید این فضا را به فال نیک گرفت! ای کاش همیشه انتخابات باشد تا چهره ها ودولت های در سایه در زنجان رخی نشان دهند و یک ابراز وجودی داشته باشند!

اینکه مدیرکل محیط زیست به عنوان متولی این حوزه که صد البته چهره دانشگاهی است و البته با تمام ملاحظات امنیتی، سیاسی و… اذعان به آلوده بودن فعالین شهرک تخصصی روی دارد! بعد سیروس میانجی در اظهاراتی می گوید: با تدابیر انجام شده هیچ آلایندگی در شهرک سرب و روی زنجان نداریم و در زمان حاضر پسماندهای آن به محل جدیدی حمل می‌شود. انتقال و جابه جایی شهرک تخصصی روی زنجان با ۲۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری به آسانی و با انجام یک مصاحبه امکانپذیر نیست و به لحاظ علمی ارتباط بین سرب و روی و سرطان و

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفته: هیچ مطالعه علمی و دانشگاهی که اثبات کند در استان زنجان بین «سرب و روی» و «سرطان» ارتباط مستقیمی هست؛ وجود ندارد، از طرفی زنجان هم به هیچ عنوان جزو استان‌های نخست کشور در سرطان نیست و جزو استان های میانی کشور است. صرفا با یک مصاحبه نمی توان ۷۰ واحد مستقر در این شهرک را جا به جا کرد.

اخیر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در خصوص آلایندگی شهرک تخصصی روی گفته بود: آلودگی ناشی از عناصر سنگین شهرک صنعتی روی بیخ گوش مردم زنجان است و شهرک صنعتی روی، پسماندهای متعددی دارد که به عناصر مختلف شیمیایی آلوده است و لازم است که فرایندهای ایزوله کردن و جداسازی این آلاینده‌ها از منابع آب و خاک استان هرچه سریع‌تر انجام شود.

اینکه میانجی مدعی شده هیچ آلایندگی! در شهرک سرب و روی زنجان نداریم و پسماندها به محل جدید حمل می شود ادعای جالبی است! اصولا میانجی درک درستی از واژه «آلایندگی» ندارد وگرنه بکارگیری این واژه به این میزان سهل الوصول نیست! فعالیت هر واحد صنعتی آلایندگی دارد و آلایندگی واحدهای مستقر در شهرک صنعتی روی به میزانی واضح و روشن است که نیازی به اثبات ندارد! انتقال پسماندها نیز از نظر فعالان محیط زیست جابجایی آلایندگی به مکان دیگر است که خطر تسری آن در مسیر انتقال به محیط های دیگر نیز وجود دارد.
پاک کردن صورت مسئله کمکی برای برون رفت از مشکلات نمی کند
با این حال پاک کردن صورت مسئله کمکی برای برون رفت از مشکلات نمی کند. اینکه مدیران استانی تدبیر بیاندیشند و برای دغدغه مردم برنامه داشته باشند مهم ترین مسئله است. نخست اینکه باید برای این چالش، برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت داشته باشند. کوتاه مدت کنترل آلایندگی و ایجاد ایزوله ها وفیلترهای مناسب مورد تایید اکثریت کارشناسان مستقل و مدیریت آن و در میان مدت و بلندمدت نیازمند کاهش اتکای اقتصاد استان به این بخش و کمرنگ کردن فعالیت آن و کاهش اثرگذاری اقتصادی، محیط زیستی و … در استان زنجان هستیم.
میانجی در بخشی از سخنان خود گفته که ارتباطی بین سرب و روی و سرطان وجود ندارد. زنجان هم جزو استان های نخست کشور در شیوع شرطان نیست. بهتر است نظر سیروس میانجی به واقعیت های علمی بهتر جلب شود و سخنان تکراری برخی از صاحبان ثروت حوزه روی ادبیات ثابت وی نشود. در خصوص پژوهش ها و مقالات علمی متعددی که در حوزه سرب و روی در کشور انجام شده اشاره به دو مورد جهت روشنگری لازم کفایت می کند. هرچند بدون هیچ کار پژوهشی و صرفا با یک جست و جوی ساده نیز می توان به واقعیت رسید.
در یک مقاله علمی-پژوهشی که توسط یونس خسروی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی زنجان و همکاران وی در سال ۱۳۹۵ انجام شده آمده است: ۱۲۶ نمونه خاک در پیرامون کارخانه مزبور و از شعاع صفر تا ۵۰۰۰ متری از مرکز کارخانه و از عمق صفر تا ۱۵ سانتیمتری جمع‌آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که بالاترین میانگین غلظت فلز‌های سنگین در خاک‌های سطحی مربوط به عنصر روی و کمترین غلظت مربوط به کبالت بود (Co > Cd > Cu>Ni >Pb > Zn) که در مقایسه با استاندارد‌های جهانی خارج از دامنه محدوده های اندازهگیری شده قرار داشت. بر اساس نتایج آماره موران عمومی و در سطح یک درصد معنیداری، مشخص گردید.
تمامی فلز‌های سنگین مورد بررسی در منطقه مورد مطالعه دارای ساختار فضایی بوده و از یک الگوی خوش‌های برخوردار بودند. پراکنش و توزیع مکانی فلز‌های سنگین در منطقه مورد مطالعه به گون‌های بود که بیشترین تمرکز لکه‌های داغ فلز‌های سنگین در اطراف شرکت سرب و روی به ترتیب مربوط به فلز‌های سرب، کبالت و روی بود. مقدار این فلز‌ها در خاک در بیشترین مقدار برحسب میلیگرم فلز بر کیلوگرم خاک به ترتیب برابر با، ۲۹۹۰ ۲۰ و ۳۰۱۶۷ اندازه گیری شد. مهمترین دلیل چنین توزیعی برای این سه فلز را می‌توان فعالیت کارخانه دانست. نتیجه تحلیل تغییرنگار‌ها در پراکندگی فلز‌های سنگین نشان داد که نمونه‌های خاک حاوی فلز نیکل، دارای وابستگی مکانی ضعیف، نمونه‌های خاک حاوی فلز‌های مس، کادمیم و سرب دارای همبستگی مکانی قوی و خاک‌های حاوی فلز‌های کبالت و روی از همبستگی مکانی متوسط برخوردار بودند.(ﯾﻮﻧﺲ ﺧﺴﺮوی و همکاران، ۱۳۹۵)

نتایج آماره موران عمومی برای فلز‌های سنگین کبالت، نیکل، مس، روی، کادمیم و سرب به صورت خلاصه در جدول (۲) قابل مشاهده است. مقدارهای
بدست آمده از آماره موران عمومی و همچنین ویژگی های آن برای تمامی فلز‌های سنگین حاکی از معنیداری آن‌ها در سطح احتمال یک درصد می‌باشد. بر این اساس
فلز‌های سنگین مورد بررسی در منطقه مورد مطالعه دارای ساختار مکانی بوده و توزیع آن‌ها به صورت تصادفی نمیباشد؛ بدین معنی که مقدار‌های زیاد و یا کم آن‌ها
تمایل به متمرکز شدن یا خوش‌های شدن در فضا را دارند.  بر اساس جدول ۲ بیشترین مقدار آماره موران عمومی برای عنصر کبالت و کمترین مقدار مربوط به عنصر نیکل
است. می‌توان گفت که رفتار عنصر کبالت در خاکهای اطراف کارخانه سرب و روی ایران از یک الگوی خوشه- ای با تمرکز به نسبت بالا برخوردار است و مقدار این فلز سنگین دارای خودهمبستگی فضایی مثبت معنی دار می‌- باشد. (ﯾﻮﻧﺲ ﺧﺴﺮوی و همکاران، ۱۳۹۵)
فلزات سمی در پسماندهای سرب و روی
پسماند‌های معدن سرب-روی استان زنجان حاوی غلظت بالایی از فلزات سمی مخصوصاً آرسنیک هستند که می‌ توانند به راحتی به خاک‌های اطراف و مسیرآب‌های زیر زمینی آزاد شوند. این پسماند‌ها در اثر ارتباط با آب ایجاد شیرابه می‌کنند که برای محیط زیست، توده جانوری و انسان‌ها بسیار خطرناک است. اما متأسفانه فرایند‌های ژئوشیمیایی و کانی‌شناسی که رهاسازی آرسنیک از پسماند‌ها را کنترل می‌کند به خوبی مطالعه نشده است.  با توجه به نتایج پروتکل‌های آبشویی، جزء‌بندی آرسنیک و فاکتور‌های مؤثر بر غلظت آرسنیک در شیرابه؛ کاهش دادن حجم آب منفذی و زمان تماس آب با پسماند‌ها، کنترل pH و جلوگیری از پخش ذرات پسماند در محیط زیست، مهمترین فاکتور‌های مؤثر در پیشگیری و مدیریت انتشار آلودگی به منابع زیست محیطی هستند.( اخوان احمد | گلچین احمد، ۱۳۹۹)

 

عناصر سرطانزا را بهتر بشناسیم

فلزات سمی به دلیل اثرات مضر آنها بر سلامت و محیط زیست، نگرانی قابل توجهی هستند. تلاش‌های مستمر برای کاهش قرار گرفتن در معرض و تنظیم استفاده از این فلزات ضروری است تا آینده ای امن‌ تر و سالم‌ تر برای همه تضمین شود. خـاک روی شامل درصدی از ناخالصی ها می باشد که ناخالصی های مورد نظر در صنایع روی ایران عناصری همچون منیزیم ( Mg ) – کادمیم ( Cd ) – مس ( Cu ) – آهن ( Fe ) – منگنز ( Mn ) – کبالت ( Co ) و کاتیون های دیگر و برخی از آنیون‌ها مانند کلر ( Cl ) و فلوئور ( F ) می باشد که تاثیر مستقیمی در قیمت خـاک روی دارند.

کبالت در محیط های صنعتی، باتری ها و دستگاه های پزشکی خاص یافت می شود. در حالی که در مقادیر کم برای سنتز ویتامین   B12  ضروری است اما در غلظت های بیش از حد می تواند منجر به بیماری های ریوی و قلبی شود. مس و روی فلزات کمیاب ضروری هستند که در مقادیر کم برای عملکرد فیزیولوژیکی مناسب مورد نیاز هستند. با این حال، غلظت بیش از حد این فلزات می تواند سمی باشد. مسمومیت با مس می تواند به کبد و کلیه ها آسیب برساند و مسمومیت روی می تواند در جذب سایر مواد مغذی ضروری اختلال ایجاد کند.

نیکل یک فلز سمی است که عمدتاً در تولید فولاد ضد زنگ، باتری ها و آبکاری الکتریکی استفاده می شود. قرار گرفتن در معرض نیکل می تواند منجر به واکنش های آلرژیک، بیماری های پوستی و آسیب ریه شود. قرار گرفتن در طولانی مدت یا استنشاق گرد نیکل می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.

آرسنیک یک متالوئید سمی است که به طور طبیعی در پوسته زمین یافت می شود و از طریق فعالیت های صنعتی مانند معدن و ذوب در محیط منتشر می شود. قرار گرفتن مزمن در معرض آب یا غذای آلوده به آرسنیک می تواند منجر به ضایعات پوستی، بیماری های قلبی عروقی و انواع مختلف سرطان از جمله سرطان مثانه و ریه شود.

کادمیوم یک فلز بسیار سمی است که در باتری ها، رنگدانه های رنگ و دود سیگار وجود دارد. استنشاق دود کادمیوم یا بلع مزمن می تواند منجر به آسیب ریه، نارسایی کلیه و افزایش خطر سرطان شود. وجود این این فلز سمی برای کارگران صنایعی مانند باتری سازی و پالایش فلزات بسیار نگران کننده است زیرا طی بلند مدت آنها را از پای در می آورد.

کروم یک فلز سمی است که به دو شکل رایج وجود دارد: کروم شش ظرفیتی و کروم سه ظرفیتی. کروم شش ظرفیتی یک ماده سرطان زا برای انسان است و به طور گسترده در فرآیندهای صنعتی استفاده می شود. قرار گرفتن در معرض این فلز سمی می تواند باعث سرطان ریه، مشکلات تنفسی و آسیب به کبد و کلیه شود. از طرف دیگر، کروم سه ظرفیتی یک ماده مغذی ضروری برای بدن انسان است.

گزارش خطا / تخلف

نوع تخلف یا مشکل را مشخص کنید *
Select an option
توضیحات *
Fill out this field

تبلیغ در همدلی
خبر بعدی
۲۱ طرح گاز رسانی زنجان در دهه فجر به بهره برداری می‌رسد
خبر قبلی
کتابخانه عمومی شهر آببردر ایام الله دهه فجر به بهره برداری می رسد
مطالب مرتبط

ـ دیدگاه های ارسال شده، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
ـ پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
ـ پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عالی بود.

آخرین اخبار
پربحث ترین اخبار
یادداشت
فهرست